منوی دسته بندی

هزینه های مهاجرت تحصیلی چقدره؟

همواره افرادی که اقدام به اخذ پذیرش از دانشگاه‌های خارج از کشور و سپس ویزای تحصیلی می‌‌کنند، نیم نگاهی هم به هزینه‌های مهاجرت تحصیلی دارند. اگرچه که مهاجرت تحصیلی یکی از کم‌هزینه‌ترین روش‌های مهاجرتی ست ولی هزینه‌هایی نیز در طول پروسه وجود دارد که تا حد زیادی غیر قابل اغماض است.

مطمئنا تا حدودی می‌توان با آگاهی و انتخاب آگاهانه بدنبال کاهش این هزینه‌ها بود. از همین رو در این مقاله به بررسی هزینه‌ های مهاجرت تحصیلی و راهکارهایی برای کاهش این هزینه‌ها می پردازیم.

های مهاجرت تحصیلی scaled
هزینه های مهاجرت تحصیلی

فقط توجه داشته باشید که بخشی از هزینه های مهاجرت تحصیلی، هزینه‌‌های مربوط به زندگی در کشور مقصد از جمله هزینه‌های محل اقامت، حمل و نقل، خورد و خوراک و … می‌باشد که بسته به کشور مورد نظر بسیار متفاوت است. از همین رو در مقاله‌ای دیگر به این موضوع می‌پردازیم.

هزینه های مهاجرت تحصیلی

پروسه اپلای دارای مراحل مختلفی است از همین رو هزینه‌های این مسیر نیز به بخش‌های مختلفی تقسیم می‌شود. به همین جهت به ترتیب اولویتی که متقاضیان باید هزینه‌ها را پرداخت کنند، به بررسی این هزینه‌ها می پردازیم.

1. هزینه های دریافت مدرک زبان برای مهاجرت تحصیلی

تقریبا برای اپلای و اخذ پذیرش از  تمامی دانشگاه‌های معتبر سیستم‌های رنکینگ جهانی به مدرک زبان نیاز پیدا خواهید کرد. از همین رو یکی از اولین هزینه های مهاجرت تحصیلی مخارج مربوط به آمادگی و شرکت در آزمون زبان می‌باشد.

    • هزینه‌های مربوط به آمادگی برای شرکت در آزمون‌های زبان وابسته به روش مطالعاتی و منابعی که استفاده خواهید کرد کاملا متفاوت است، آمادگی برای آزمون بصورت خود خوان موجب کاهش هزینه‌های شما می‌گردد.

    • هزینه آزمون‌های معتبر بین المللی نیز، از جمله آزمون تافل و آیلتس که به صورت رسمی در ایران برگذار می‌شوند در حدود 250 دلار می‌باشد. 

وابسته به نوع آزمون زبان و مدرک دریافتی‌تان ممکن است به منظور ارسال مدرک زبان خود به دانشگاه‌های هدف مجبور به پرداخت هزینه‌ی اضافی شوید. به منظور آگاهی بیشتر پیرامون این موضوع حتما ویدیو انتهای صفحه را ببینید.

بهترین آزمون زبان برای مهاجرت تحصیلی
آزمون های IELTS, TOELF, PTE
مطالعه

2. هزینه آزاد سازی مدرک دانشگاهی برای مهاجرت تحصیلی

بدون شک دانشجویان در فرایند اخذ پذیرش تحصیلی از دانشگاه‌های خارج از کشور به اصل مدرک تحصیلی و ریز نمرات خود نیاز خواهند داشت. از همین رو باید اصل مدارک تحصیلی مقاطع قبلی خود را از دانشگاهی که در آن فارغ التحصیل شده‌اند، دریافت کنند. منتهی پروسه آزادسازی مدرک متوجه دانشجویانی‌ست که در دانشگاه‌های دولتی مشغول به تحصیل بوده‌اند. در صورتی که در دانشگاه‌های دولتی به صورت روزانه تحصیل کرده باشید دارای تعهد به خدمت برای کشور هستید(دانشجویانی که در طول تحصیل شهریه پرداخت کرده‌اند مشمول این قانون نمی‌شوند).

بنابراین تا وقتی که این تعهد را انجام ندهید نمی‌توانید اصل مدرک و ریز نمرات اصلی خود را از دانشگاه تحویل گرفته و آن را ترجمه کنید تا به دانشگاه مقصد ارائه دهید. چندین راهکار علاوه بر پرداخت هزینه‌های مربوط به تحصیل برای آزادسازی مدارک وجود دارد.

    • در روش اول تعهد خود را با ارائه سابقه کار(عموما سابقه بیمه نیاز است) انجام می‌دهید که این کار با توجه به سال‌های تحصیلی شما چند سال به طول می‌انجامد. به همین جهت این راهکار برای افرادی که بلافاصیه پس از اتمام تحصیلات‌شان قصد ادامه تحصیل و خروج از کشور را دارند مناسب نیست.

    • راه دیگر آزاد سازی مدرک از طریق دفاتر کاریابی است. در این روش که بسیار سریع تر از روش قبل است شما به دفاتر کاریابی مراجعه کرده و مدرک موقت و اطلاعات خود را در اختیارشان قرار می‌دهید. سپس در یک بازه زمانی شش ماهه، در صورتی که کاری برایتان پیدا نشود مدرکتان آزاد خواهد شد. البته در این روش چند پیش شرط وجود دارد که از جمله آن‌ها این است که، نباید سابقه بیمه برای شما رد شده باشد یا بیش از شش ماه از زمان فارغ التحصیلی‌تان گذشته باشد.

    • روش سوم آزاد سازی مدرک از طریق پرداخت هزینه آن است. مبلغ آزاد سازی مدرک بسته به رشته و دانشگاه و حتی سال تحصیل شما متفاوت خواهد بود. این راه احتمالا سریع ترین راه برای دریافت اصل مدرک تحصیلتان خواهد بود.

دوستان برای آگاهی بیشتر پیرامون هر کدام از موارد ذکر شده می‌توانند به مقاله “آزادسازی مدرک تحصیلی” مراجعه کرده و پس از کسب اطلاعات از طریق سامانه جامع امور دانشجویان اقدام کنند.

3. هزینه ترجمه رسمی مدارک برای مهاجرت تحصیلی

پس از طی مراحل بالا از جمله کارهای اصلی که افراد برای ادامه تحصیل در خارج از کشور لازم است انجام دهند. ترجمه مدارک لازم در پروسه اپلای است. پس ترجمه مدارک بخش دیگری از هزینه های مهاجرت تحصیلی است که الزامی است.

رسمی مدارک 1 scaled

 

هزینه های مهاجرت تحصیلی

اصل مدرک تحصیلی اولین مدرکی است که باید ترجمه شود. مدرک بعدی ریز نمرات رسمی شما خواهد بود. برخی از دانشگاه‌ها ریزنمرات انگلیسی را در پاکت مهر و موم شده تحویل فارغ التحصیلان خود می‌دهند یا برای دانشگاه مقصد پست می‌کنند. در غیر این صورت باید خودتان ریزنمرات فارسی را ترجمه کنید .

همچنین به منظور اخذ ویزای تحصیلی به مدارک دیگری همچون مدارک شناسایی از جمله کارت ملی، سند ازدواج و … نیاز پیدا خواهید کرد. باتوجه به موارد ذکر شده حداقل مبلغ دو الی سه میلیون تومان برای ترجمه مدارک درنظر بگیرید.

دوستان در بسیاری از دانشگاه ها مهر اصلی مترجم به هنگام ترجمه مدارک تحصیلی کافی است. ولی در برخی از موارد به ویژه به هنگام اپلای برای دانشگاه های کشورهای اروپایی ممکن است، مهر دادگستری و وزارت خارجه نیز نیاز باشد.

4. هزینه ی اپلیکیشن فی دانشگاه ها

برخی از دانشگاه‌ها برای بررسی درخواست اپلای دانشجویان و مدارک آنها هزینه‌ای را تحت عنوان اپلیکیشن فی دریافت می‌کنند. این امر در دانشگاه‌های کشورهای آمریکای شمالی بسیار رایج است. عموما دانشگاه‌های استرالیا و اروپا اپلیکیشن فی ندارند. این هزینه با توجه به دانشگاه مقصد متفاوت است و معمولا عددی بین 50 الی 150 دلار است.

دقت داشته باشید که حتی در صورت عدم قبولی شما در دانشگاه این مبلغ قابل برگشت نخواهد بود. در برخی مواقع با ایمیل زدن به کمیته پذیرش دانشگاه و توضیح شرایط اقتصادی و تفاوت ارز ریال و دلار، دانشگاه ممکن است این هزینه‌ را از شما در خواست نکند.

5. هزینه اثبات تمکن مالی

دانشجویان پس از اخذ پذیرش از دانشگاه‌های مختلف، باید ثابت کنند که می‌توانند خرج زندگی و تحصیل خود را (حداقل به ازای یک سال اقامت در کشور هدف) تامین کنند و از این نظر مشکلی ندارند. این کار با ارائه‌ی نامه تمکن مالی امکان پذیر است.

 ارائه تمکن مالی برای دانشجویانی که به صورت سلف فاند( بدون دریافت بورسیه) قصد ادامه تحصیل دارند از اهمیت بالاتری برخوردار است.

برای دستیابی به اطلاعات تکمیلی در رابطه با مبلغ مورد نیاز برای ارائه تمکن مالی حتما مقاله تمکن مالی برای دریافت ویزای تحصیلی را مطالعه فرمایید.

تکمن مالی برای دریافت ویزای تحصیلی
بررسی کشورهای کانادا، آمریکا، آلمان، استرالیا
مطالعه

6. هزینه ی دریافت ویزای تحصیلی

دانشجویان ایرانی‌ برای تحصیل در بسیاری از کشورهای جهان ملزم به اخذ ویزای تحصیلی هستند. اکثر سفارتخانه‌ها نیز هزینه‌ای را به منظور بررسی مدارک شما و صدور ویزا دریافت می‌کنند. هزینه‌ی صدور ویزای دانشجویی در کشورهای مختلف متفاوت است و متقاضی برای طی کردن مراحل دریافت ویزا باید هزینه‌های لازم را پرداخت کند.

همچنین با توجه به این که سفارت‌خانه کشورهایی همچون کانادا و آمریکا در کشور ما وجود ندارد، برای اخذ ویزای تحصیلی این کشورها، برای انگشت نگاری و مصاحبه باید به کشورهای همسایه مانند ترکیه سفر کنید. بنابراین هزینه‌های این سفر را نیز باید در هزینه های مهاجرت تحصیلی در نظر داشت.

ویزای تحصیلی scaled

 

هزینه های مهاجرت تحصیلی

7. وثیقه سربازی

در صورتی که آقایان کارت پایان خدمت خود را دریافت نکرده باشند برای خروج از کشور ملزم به پرداخت وثیقه سربازی هستند که مبلغ وثیقه را میتوان بخشی از هزینه های مهاجرت تحصیلی دانست. این مبلغ بر اساس مدارک تحصیلی و نوع درخواست افراد متفاوت بوده و هر ساله شاهد تغییراتی در میزان آن هستیم. بنابر آخرین اخبار اعلام شده، مبلغ وثیقه دانشجویی ۴۰٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان بدون سود و ۴۶٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان با سود است.

8. خرید بلیط هواپیما

یکی دیگر از هزینه های مهاجرت تحصیلی خرید بلیت هواپیماست. البته هزینه‌ای که دانشجویان برای سفر و رسیدن به مقصد تحصیلی خود باید در نظر بگیرند، کاملا وابسته به مقصد مهاجرتی شان متفاوت است. طبیعی است که فاکتورهای دیگری همچون نوع پرواز، زمان تهیه بلیط و … تاثیرگذار هستند.

بلیط هواپیما scaled

 

هزینه های مهاجرت تحصیلی

9. هزینه لازم برای پرداخت شهریه دانشگاه

 از پرهزینه‌ترین مخارج ادامه تحصیل در خارج از کشور، هزینه‌های مربوط به شهریه دانشگاه‌ها است که حتی قبل از اقدام به اپلای باید مورد توجه قرار گیرد تا متوجه شوید که آیا منابع لازم برای آن که به صورت سلف استادی مشغول به تحصیل شوید را دارید یا نه.

در تمامی مواردی که پیش‌تر اشاره شده تقریبا تمامی متقاضیان تحصیل در خارج از کشور وابسته به شرایط خود ملزم به پرداخت هزینه‌هایی هستند، اما تمامی دانشجویان ملزم به پرداخت هزینه‌های مربوط به شهریه دانشگاه نیستند.

 در صورتی که موفق به گرفتن فاند کامل شوید، از پرداخت شهریه دانشگاه معاف خواهید شد. در بسیاری از موارد به ازای دریافت پارشیال فاند نیز هزینه‌های تحصیل شما صفر می‌گردد و همین امر نیز بخش بزرگی از هزینه های مهاجرت تحصیلی را کم می‌کند. در برخی از کشورها همچون آلمان نیز شرایط تحصیل رایگان برای متقاضیان فراهم است.

هزینه تحصیل در کشورهای مختلف بسته به رشته، دانشگاه، کشور و شهر مورد نظر می‌‌تواند متفاوت باشد. در ادامه به میانگین هزینه تحصیل در کشورهای محبوب دانشجویان ایرانی می‌پردازیم.

– هزینه های مهاجرت تحصیلی به آلمان

تحصیل در بیشتر دانشگاه‌های دولتی کشور آلمان در مقاطع مختلف رایگان است. در مقاطع پایین‌تر (کارشناسی) برنامه‌های درسی بیشتر به زبان آلمانی ارائه می گردد و تسلط به زبان آلمانی برای تحصیل رایگان نیاز است. اما در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری دانشجویان می‌توانند به زبان انگلیسی نیز به صورت رایگان تحصیل کنند. البته در این حالت نیز دانشجویان ملزم به پرداخت هزینه‌ای تحت عنوان حق ترم هستند. بسته به رشته تحصیلی این هزینه بین  150 تا 300 یورو می‌باشد. 

– هزینه های مهاجرت تحصیلی به فرانسه

شهریه دانشگاه های دولتی برای دانشجویان عبارت است از 2700 یورو در سال برای برنامه های تحصیلی در مقطع کارشناسی، 3700  یورو در سال برای برنامه‌های تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و برای تحصیل در مقطع دکتری در فرانسه هم باید حدود 300 یورو در سال به عنوان هزینه تحصیل در فرانسه پرداخت نمایند.

– هزینه های مهاجرت تحصیلی به آمریکا

متوسط شهریه تحصیل در آمریکا در سال برابر با 25-30 هزار دلار  است. شهریه دانشگاه‌های مختلف آمریکا می‌تواند بسته به ایالت، مقطع تحصیلی و نوع دانشگاه یا کالج متفاوت از این مبلغ باشد. عموما موسسات و دانشگاه‌های خصوصی مبالغ بالاتری را از شما دریافت خواهند کرد.

– هزینه های مهاجرت تحصیلی به کانادا

شهریه دانشگاه های کانادا با توجه به نوع دانشگاه و مقطع تحصیلی ارقامی بسیار مختلف دارد. در هر صورت به طور حدودی این عدد سالانه می‌تواند بین 16 تا 40 هزار دلار  متفاوت باشد.

– هزینه های مهاجرت تحصیلی به استرالیا

هزینه تحصیل در استرالیا نسبت به تمامی کشورهای اشاره شده بالاتر است، بگونه‌ای که بسیاری عقیده دارند که تحصیل با هزینه خود در این کشور اصلا به صرفه نیست. البته کشور استرالیا بورسیه های تحصیلی متنوعی را برای علاقه مندان تحصیل در این کشور فراهم کرده است که گاها شامل هزینه‌های ویزا و حتی بلیط سفر دانشجو نیز می‌گردد. با احتساب این موارد هزینه های مهاجرت تحصیلی به این کشور بسیار کاهش می‌یابد.

 

هزینه های اپلای تحصیلی
نمایش ویدیو درباره هزینه های اپلای تحصیلی

کلام آخر

اگر قصد اقدام برای تحصیل در هر یک از کشورهای جهان را دارید، بهتر است ابتدا برآورد دقیقی از هزینه های مهاجرت تحصیلی از زمان شرکت در آزمون زبان و درخواست برای پذیرش دانشگاه تا هزینه‌های بعدی مرتبط به پروسه اخذ ویزا داشته باشید. از جمله هزینه های مهاجرت تحصیلی که مورد بررسی قرار گرفت به شرح زیر می‌باشد:

  1. هزینه های مربوط به دریافت مدرک زبان
  2. هزینه آزاد سازی مدرک دانشگاهی
  3. هزینه ترجمه رسمی مدارک
  4. هزینه ی اپلیکیشن فی دانشگاه ها
  5. هزینه لازم برای اثبات تمکن مالی
  6. هزینه ی دریافت ویزای تحصیلی
  7. هزینه وثیقه سربازی
  8. خرید بلیط هواپیما
  9. هزینه لازم برای پرداخت شهریه دانشگاه

پر واضح است که در زمان تحصیل و زندگی به ویژه در ماه‌های ابتدای اقامت‌تان نیز هزینه‌هایی وجود دارد، که می‌توانید با پیدا کردن شغلی مناسب و سازگار با مهارت‌‌های خود بخشی از این هزینه ها جبران کنید.

سوالات متداول پیرامون هزینه های مهاجرت تحصیلی

  • چگونه می‌توان هزینه اپلیکیشن فی را پرداخت نمود؟

متاسفانه با توجه به تحریم‌ بانک‌های داخل کشور امکان پرداخت این هزینه به صورت مستقیم وجود ندارد. می‌توانید از طریق یکی از بستگان خود در خارج از کشور یا صرافی‌های معتبر داخل کشور این کار را انجام دهید.

 

  • آیا امکان کار کردن برای دانشجویان خارج از کشور وجود دارد؟ 

 دانشجویان خارج از کشور بسته به قوانین کشور مورد نظر می‌‌توانند به صورت پاره وقت و یا حتی تمام وقت کارکرده و بخشی از هزینه های مهاجرت تحصیلی و زندگی خود را تامین کنند. از همین رو  دانشجویان در کشورهای مختلف برای کسب آگاهی پیرامون مجوز کار حین تحصیل بهتر است از  سایت رسمی اداره مهاجرت اطلاعاتی را کسب کنند.

مجوز کار حین تحصیل در کشور کانادا
اجازه کار حین تحصیل در کانادا برای دانشجویان بین المللی به بیش از 20 ساعت در هفته افزایش یافت.
مطالعه
0/5 (0 نظر)

مقاله را می پسندید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *