آزادسازی مدرک تحصیلی برای مهاجرت تحصیلی

 احتمالا سوالاتی از قبیل” آزادسازی مدرک تحصیلی چیست؟” “روش‌های آزادسازی مدرک تحصیلی چگونه است؟” “چه کسانی باید مدرک تحصیلی خود را آزاد کنند؟” تاکنون به گوشتان خورده باشد. اگر بدنبال پاسخ این سوالات هستید و یا جزء دانشجویان دوره روزانه دانشگاه‌های دولتی بوده‌اید و قصد ادامه تحصیل در دانشگاه‌های خارج از کشور را دارید، خواندن این مطلب را به شما توصیه می‌کنیم.

لغو تعهد و آزادسازی مدرک تحصیلی

برای ادامه تحصیل خارج از کشور یکی از مهم‌ترین مدارک مورد نیاز ترجمه مدرک دانشگاهی (اصل مدرک تحصیلی) و ریز نمرات تحصیلی مقاطع قبلی می‌باشد. حال اگر شما در یکی از دانشگاه‌های دولتی کشور تحصیل کرده باشید به واسطه تحصیل رایگان (عدم پرداخت شهریه) به دولت تعهد خدمت دارید. بدین معنی که اصل مدرک تحصیلی شما پس از انجام تعهد خدمت در اختیارتان قرار می‌گیرد. توجه داشته باشید که مدرک موقت نیز قابل ترجمه نمی‌باشد. پس دانشجویان فارغ التحصیل دانشگاه‌های دولتی از طریق  یکی از روش‌هایی که در ادامه اشاره می‌کنیم می‌توانند مدرک خود را آزاد کنند.

با توجه به نکته اشاره شده، آزادسازی مدارک تحصیلی مختص دانشجویان روزانه دانشگاه‌های دولتی است و شامل فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های آزاد و یا حتی دوره شبانه نمی‌شود.

روش های آزادسازی مدرک تحصیلی

به صورت کلی سه روش از طرف وزارت علوم برای آزادسازی مدارک دانشگاهی معرفی شده است.

آزادسازی مدرک تحصیلی از طریق عدم کاریابی

بر اساس این روش کسانی که پس از فارغ‌التحصیلی نتوانند کار پیدا کنند، می‌توانند با تأیید وزارت کار تعهد خود را بدون پرداخت هزینه لغو کنند. بدین ترتیب برای آزادسازی مدرک تحصیلی از این طریق ابتدا برای ثبت نام در دفاتر کاریابی  همراه با گواهی موقت به صورت حضوری اقدام می‌کنید. پس از گذشت مدت زمان معین (بر اساس جدیدترین بخش نامه‌های وزارت علوم، شش ماه) و عدم یافتن شغل مناسب، نامه‌ای به شما اعطا می‌شود که در آن ذکر شده، فرد مورد نظر در این مدت معین قادر نبوده شغل مناسب خودش را پیدا کند.

حتما توجه داشته باشید که:

_ اعلام عدم کاریابی در مقاطع بالاتر تعهد دانش آموخته را در مقاطع تحصیلی قبلی نیز لغو می کند. پس به شرط ادامه تحصیل در رشته قبلی می‌توانید مدرک تمام مقاطع تحصیلی خود را از طریق دریافت نامه عدم کاریابی آزاد کنید.

_ دانشجویان شاغل به تحصیل در کلیه دوره‌های مقاطع بالاتر دوره روزانه نمی‌توانند گواهی عدم کاریابی در حین تحصیل برای لغو تعهد خدمت آموزش رایگان مقطع قبلی ارائه کنند.

_ نباید در سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی و خصوصی برای شما بیمه رد شده باشد و شاغل باشید.

_ داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم یکی از مدارک مورد نیاز متقاضی برای ثبت نام در موسسات کاریابی می‌باشد.

در صورت دارا بودن تمامی شرایط زیر مدارکتان از این طریق آزاد می گردد.

1. تاریخ ثبت نام در اداره کاریابی می‌بایست پس از تاریخ صدور گواهی موقت فارغ التحصیلی و تاریخ صدور کارت پایان خدمت(برای آقایان) باشد. البته دانشجویان حداکثر 6 ماه نیز پس از تاریخ صدور گواهی فارغ التحصیلی برای اقدام از این طریق فرصت دارند که برای آقایان این فرصت بعد از صدور کارت پایان خدمت حساب می‌شود.

2. سپری شدن حداقل یک سال از تاریخ صدور گواهی موقت فارغ التحصیلی  

3. سپری شدن حداقل یک سال از تاریخ صدور کارت پایان خدمت یا معافیت دائم (پزشکی یا غیر پزشکی)

*** براساس رای دیوان عدالت محدودیت زمانی 6 ماهه از زمان فارغ التحصلیی یا صدور کارت پایان خدمت جهت مراجعه به ادارات کاریابی ابطال گردیده است.  که برای بررسی بیشتر این موضوع حتما از طریق مراجع رسمی اقدام فرمایید.

لیست دفاتر کاریابی را می‌توانید در سایت وزارت کار و رفاه به آدرس Karyabi.mcls.gov.ir مشاهده کنید.

متاسفانه قوانین مربوط به روش‌های آزادسازی مدرک تحصیلی به صورت مداوم دستخوش تغییرات می‌گردد. به همین جهت صحت کامل اطلاعات در تاریخ نگارش مقاله مورد تایید نویسنده می‌باشد.

آزادسازی مدرک تحصیلی با ارائه سابقه بیمه

روش دیگر آزادسازی مدرک تحصیلی، آزادسازی با استفاده از سابقه بیمه می‌باشد. البته احتمالا این روش برای دوستانی که تمایل دارند بلافاصله پس از اتمام تحصیلاتشان اقدام به اخذ پذیرش از دانشگاه‌‌های خارج از کشور کنند بسیار کارآمد نباشد. چرا که در این روش به میزان سال‌هایی که بعد از تحصیل مشغول به کار بوده‌اید از میزان تعهد خدمت شما کسر خواهد شد. تعداد سال‌های خدمت متقاضی در گواهی موقت هر فردی آمده است که وابسطه به مقطعی که فرد از آن دانش آموخته شده، منطقه و سهمیه‌ی فرد در زمان کنکور متفاوت است.

توجه داشته باشید که:

_ حتما باید سابقه کاری که ارائه می‌دهید بعد از دوران تحصیلی ‌تان باشید، به عبارت دیگر بیمه‌ای که در حین تحصیل رد شده است قابل قبول نیست و به هیچ وجه از طرف وزارت علوم مورد تائید نخواهد بود.

_ سربازی جزء سال‌های خدمت محسوب می‌شود و در صورتی که سربازی رفته باشید، دو سال از این مقدار کم خواهد شد.

_  اگر به واسطه سابقه بیمه می‌خواهید تمامی مقاطع تحصیلی خود را آزاد کنید، ابتدا بایستی مدرک مقطع کارشناسی‌ را آزاد کنید و مابقی سابقه بیمه هرچه اضافه آمد، مدرک مقطع کارشناسی ارشد را آزاد کنید.

آزادسازی مدرک تحصیلی با پرداخت هزینه

آزادسازی مدرک به  واسطه پرداخت هزینه‌ یکی دیگر از روش‌هایی که بسیاری از متقاضیان به واسطه اینکه در این روش در اسرع وقت مدرکشان را آزاد می‌کنند، به سراغش می‌روند. این روش بسیار ساده بوده و تنها کافی است با واریز مبلغ به حساب سیبای وزارت علوم منتظر بمانید تا مدرک شما آماده شود. این فرآیند معمولا از 5 تا 20 روز طول می‌کشد.

توجه داشته باشید که مبلغ دقیقی که متقاضیان به ازای آزادسازی مدرک خود باید بپردازند، همه ساله تغییر کرده و به طور مرتب در وب سایت امور دانشجویان وزارت علوم درج می شود.

هزینه آزادسازی مدرک تحصیلی

پیش از اطلاعیه جدید وزارت علوم عواملی که در ادامه اشاره می‌شود، بر میزان هزینه‌ای که متقاضیان برای آزادسازی مدرک باید می‌پرداختند تاثیرگذار بود که عبارت اند از:

  • سال شروع و پایان مقطع تحصیلی مورد نظر
  • مقطع تحصیلی‌ای که خواهان دریافت مدرک آن هستید (کارشناسی، ارشد یا دکتری)
  • گروه تحصیلی (پزشکی، مهندسی، علوم انسانی و …)
  • سهمیه منطقه ای که در زمان کنکور در آن حضور داشته اید (منطقه 1،2،3)

 ولی براساس اطلاعیه جدید وزارت علوم در تاریخ 1401/09/07  مبالغ آزادسازی مقاطع تحصیلی براساس قیمت اعلامی توسط سازمان امور دانشجویان محاسبه می‌گردد که از حدود 6 میلیون تا حدود 25 میلیون تومان برای هر ترم متغیر است و تمامی دانشجویان و متقضیان آزادسازی مدارک تحصیلی از طریق پرداخت هزینه باید هزینه آزادسازی مدارک خود را براساس تعرفه جدید بپردازند.

 اطلاعات بیشتری در این باره منتشر نشده است اما به محض انتشار مطالب این صفحه بروزرسانی خواهند شد.

از جمله مزایای روش تسویه حساب نقدی این است که دانشجو می‌تواند همزمان با تحصیل در یک مقطع مشخص، برای آزاد سازی مدرک مقطع پیشین درخواست دهد و همچنین محدودیت اشتغال به کار در این روش وجود ندارد.

این مطلب را از دست ندهید

هزینه های مهاجرت تحصیلی چقدره؟

مراحل آزادسازی مدرک تحصیلی

آشنایی با مراحل آزادسازی مدرک تحصیلی کمک شایانی به شما در زمینه آزادسازی به موقع مدرک تحصیل و پیشبرد سایر مراحل اپلای خواهد کرد.

برای گرفتن اصل مدرک تحصیلی‌تان قبل از انجام هرکاری بایستی تسویه حساب کامل را با دانشگاه خود انجام دهید.

سپس در وب سایت سازمان امور دانشجویان وزارت علوم  (سامانه سجاد) ثبت نام کنید. این سامانه برای ارائه خدمات غیر حضوری برای دانش آموختگان تاسیس شده است.

در این وب سایت پس از بارگذاری اطلاعات و مدارک گوناگون از جمله مدرک موقت تحصیلی، به قسمت لغو تعهد و آزادسازی مدرک ارجاع داده خواهید شد که بر اساس شیوه‌ای که در مورد آزادسازی مدرکتان انتخاب کردید، فرم‌های مربوطه را تکمیل نموده و منتظر بررسی مسئولین دانشگاه و سازمان امور دانشجویان می‌مانید.

مدارک مورد نیاز برای آزادسازی مدرک تحصیلی

برای آزاد کردن مدرک تحصیلی در همه دانشگاه‌ها به مدارک زیر نیاز است:

  • ارائه اصل گواهینامه موقت تحصیلی
  • اصل دانشنامه مقاطع قبلی در صورت آزاد بودن
  • دو قطعه عکس با رعایت شئونات و مقررات جمهوری اسلامی ایران
  • کپی کارت ملی
  • کپی تمام صفحات شناسنامه
  • تسویه حساب با دانشگاه‎ برای دانشجویان شبانه، آزاد، علمی کاربردی و سایر دانشگاه‌های غیر دولتی
  • تسویه حساب با صندوق دانشجویی که شامل هزینه خوابگاه، وام‌ها یا سایر بدهی‌های مشابه است.

آزادسازی مدرک تحصیلی برای مهاجرت

آزادسازی مدرک تحصیلی برای کسانی که قصد دارند با اخذ پذیرش تحصیلی در یکی از دانشگاه‌های خارج از کشور مشغول به تحصیل شوند حائز اهمیت است چرا که در بیشتر موارد دانشگاه‌ها اصل مدرک تحصیلی مقاطع قبلی را از متقاضیان درخواست می‌کنند و برای ترجمه مدرک (به همراه مهر وزارت علوم و دادگستری) لازم است که اصل مدرک تحصیلتان را در اختیار داشته باشید چرا که مدرک موقت قابل ترجمه نمی‌باشد.

عموما برای استخدام و سایر امور داخل کشور اصل مدرک تحصیلی نیاز نیست.

کلام آخر

بر اساس مطالب مطرح گردیده، فارغ التحصیلان دوره روزانه دانشگاه‌های دولتی کشور برای اخذ اصل مدرک تحصیلی خود باید از طریق نامه کاریابی، ارائه سابقه بیمه و یا پرداخت هزینه اقدام کنند که به تفصیل مورد بررسی قرار گرفت.

دانشجویانی که تحت نظر وزارت بهداشت تحصیل کرده اند (مانند دانشجویان رشته پزشکی) آئین‌نامه های خاص خود را دارند که در وب سایت وزارت بهداشت قابل مشاهده است.

سوالات متداول پیرامون آزادسازی مدرک تحصیلی

1. مدارک لازم جهت آزادسازی مدرک تحصیلی به واسطه اقدام  از طریق دفاتر کاریابی چیست؟

اصل و کپی شناسنامه، کارت ملی، کارت پایان خدمت یا کار معافیت، ارائه گواهی موقت پایان تحصیل عکس دار

2. پس از پایان تحصیلات چه مدرکی در اختیار دانشجویان قرار می گیرد؟

کسانی که دوره تحصیل خود را در دانشگاه‌های ایران به پایان رسانده‌اند پس از تحصیل یک گواهی موقت پایان تحصیلات دریافت می‌کنند.

3. سامانه ثبت درخواست و  همچنین اقدام برای آزادسازی مدرک تحصیلی کدام است؟

سامانه جامع امور دانشجویان (سجاد) به آدرس https://portal.saorg.ir

0/5 (0 نظر)