نکات کلیدی نوشتن رزومه تحصیلی
اگر قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را دارید، رزومه (CV-Curriculum vitae) یکی از مهمترین و اصلیترین مدارکی است که باید تهیه کنید. یک رزومه تحصیلی مناسب و قوی بدون شک تاثیر زیادی در روند پذیرش و کسب موقعیتهای بهتر در پروسه اپلای ایفا میکند، از همین رو به دقت و دانش کافی برای نگارش حرفهای رزومه نیاز دارید. احتمالا با جستجو در فضای اینترنت به فرمتهای رزومه استاندارد دست بیابید، اما فراموش نکنید که فرمت رزومه کاری و تحصیلی متفاوت از یکدیگر هستند. هدف از نگارش این مقاله پرداختن به نکاتی ست که شما را در نوشتن رزومه تحصیلی یاری میرساند.
نوشتن رزومه تحصیلی برای اپلای
رزومه تحصیلی یک نوشته در قالب استاندارد برای ارائه تمامی تواناییهای شما در جنبههای مختلف علمی و رفتاری میباشد. به علاوه مهارتهای شما در تمامی زمینههایی که برای موفقیتهای آتی در زمینه تحصیلات نیاز دارید را نیز به خواننده بیان میکند. از همین رو دانستن نحوه نوشتن رزومه تحصیلی باکیفیت که مدارک تحصیلی و تخصصی شما را به نمایش بگذارد، کمک میکند تا به بهترین متقاضی برای موقعیت آموزشی موردنظر تبدیل شوید.
اهمیت رزومه
به هنگام مکاتبه با اساتید دانشگاهها و کمیته پذیرش رزومه اولین مدرکی است که بررسی شده و نظر استاد و کمیته پذیرش را برای ادامه مکاتبه و بررسی بیشتر کیس شما سوق میدهد. با توجه به رقابت بالا ما بین دانشجویان از کشورهای مختلف برای کسب پوزیشنهای تحصیلی، اساتید و مخاطبان شما معمولا زمان زیادی را صرف مطالعه رزومه تحصیلی شما نمیکنند. به همین جهت ارائه درست و اصولی نکاتی که در کوتاهترین زمان ممکن نظر آنها را جذب کند از اهمیت بالایی برخوردار است. در کنار این موضوع متاسفانه بعضی از دوستان نحوه صحیح ارائه تواناییها و چیدمان دستاورهایشان را به هنگام نوشتن رزومه تحصیلی نمیدانند، که نادیده گرفتن همین امر موجب هدر رفت موقعیتهای خوبی میشود.
فرمت و قالب بندی رزومه تحصیلی
برای آنکه بتوانید رزومه خود را بنویسید بهتر است به ترتیب گفته شده در زیر اطلاعات را وارد کنید.
Personal or Contact Information
اولین بخش اصلی رزومه تحصیلی شامل اطلاعات شخصی از جمله: نام و نام خانوادگی، ایمیل، شماره تماس و حسابهای کاربری مثل لینکدین، وبسایت شخصی و گوگل اسکالر (درصورت وجود) هست. دقت داشته باشید که آدرس ایمیلی که استفاده میکنید یک آدرس ایمیل حرفهای باشد و از نوشتن ایمیلهای نامناسب پرهیز کنید. بهترین گزینه میتواند شامل نام و نام خانوادگی شما باشد.
Education
این بخش شامل ارائه سوابق تحصیلی از جدید به قدیم هست. حتما به مقطع تحصیلی، رشته، دانشگاه فارغ التحصیلی و معدلتان اشاره کنید. همچنین میتوانید برای اپلای در مقطع دکتری عنوان تز و سوپروایزرتان را نیز مطرح کنید. ارائه GPA یا همان معدل، در این قسمت بسیار مهم است. میتوانید GPA را از 10، 20 و یا 4 در نظر بگیرید. اگر GPA لیسانس از 3 بالاتر باشد بهتر است بنویسید ولی اگر از 3 پایینتر است توصیه میشود تاکیدی بر آن نداشته باشید.
Research Interests
این فیلد برای دانشجویانی حائز اهمیت است که میخواهند در مقاطع تحصیلات تکمیلی ادامه تحصیل دهند. چرا که اساتید بر اساس آن پیش از موارد دیگر مناسب بودن شما برای فعالیت در کنارشان رو تشخیص میدهند. حتما علایق پژوهشیتان رو به صورت دو تا سه کلمه و نهایتا در 5 مورد مطرح کنید. اگر در مقطع کارشناسی پروژهای انجام دادهاید کلید واژه پروژه را بنویسید. برای مقاطع ریسرچ محور نیز به کلید واژههای پایان نامه و مقالاتتان اشاره کنید.
Publications
به تمامی مقالات کنفرانسی و ژورنالی چه به زبان فارسی، چه انگلیسی اشاره کنید. همچنین اگر کتابی تالیف یا ترجمه کردید در این قسمت مطرح کنید.در این بخش نیازی به رعایت ترتیب زمانی معکوس نیست بلکه توصیه میشود که بدون توجه به تاریخ انتشار و نوع آن اثر، از مهمترین و مشهورترین آنها شروع کنید و به ترتیب مقالات و کتابهای کم اهمیتتر را به لیست خود اضافه کنید.
Honors and Awards
در این بخش میتوانید به افتخاراتی مانند شاگرد اول بودن در دوران تحصیل، کسب رتبه برتر در کنکور ،کسب رتبه در المپیادهای علمی و یا ارشد مستقیم شدن(ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر بدون شرکت در کنکور) اشاره کنید.
Research Experience
یکی از مهمترین بخشهای رزومه تحصیلی که شامل سوابق پژوهشی شماست. اگر تجربه RA و TA (دستیار پژوهش و تدریس) بودن رو دارید حتما در این بخش اشاره کنید و یا به صورت زیر مجموعه سوابق تدریس مطرح کنید.در صورت اپلای برای مقاطع تکمیلی بهویژه دکتری این قسمت باید حتماً تکمیل شود. در غیر این صورت میتواند به نقطهضعفی در رزومه تبدیل شود.
Selected courses/Workshops/Internships
درصورت شرکت در دورههای آموزشی، ورکشاپها و حتی کارآموزی این بخش را تکمیل نمایید. همچنین میتوانید به واحدهای درسی مرتبط با ریسرچ اینترستهایتان که نمره بالایی در این دروس کسب کردهاید، اشاره کنید.
Professional/work experience
در صورتی که سوابق کاری مرتبط با رشته تحصیلیتان را دارید، حتما عنوان کنید. اشاره به وظایف به صورت تیتر وار کافی است و مشابه بخش سوابق تحصیلی موارد را از جدید به قدیم بنویسید.(نیازی به ارایه جزئیات در این بخش نیست) البته به نام شرکتی که در آن مشغول به کار بودهاید و مدت زمان فعالیت خود اشاره داشته باشید.
Skills
در این بخش به مهارتهایی که در دوران تحصیلتان کسب کردید، اشاره میشود. حتما به مهارتهای نرم افزاری(کامپیوتری) و زبان در این بخش اشاره کنید. به عنوان مثال تسلطتان به یک زبان برنامه نویسی خاص را در این قسمت بنویسید. پیرامون مدرک زبان، حتماً اسم آزمون مثلاً آیلتس آکادمیک، تافل یا … نوشته و نمره هر مهارت و همچنین نمره کل آزمون مطرح گردد. اگر هنوز آزمون ندادهاید ولی برنامه دارید که در آینده شرکت کنید میتوانید تاریخ آزمون را بنویسید.
می توانید قسمت اسکیل ها را به قسمت کامپیوتری و زبان تقسیم کنید.
Volunteer Experience
اهمیت این بخش از رزومه تحصیلی کمتر از سایر بخشها است. ولی اگر در کارهای داوطلبانهای فعالیت داشتید، مطرح کردن آن میتواند دید مثبتی نسبت به شما ایجاد کند.
References
بخش آخر شامل معرفی اساتیدی هست که معرف شما هستند (اساتیدی که برایتان توصیه نامه مینویسند). مشخصات اساتید(نام و نام خانوادگی) به همراه سمت علمی و دانشگاه محل تدریسشان رو مطرح کنید و حتما ایمیل آکادمیک اساتید رو بنویسید. دقت داشته باشید معرفهایی که نام میبرید باید به واسطه ارتباطشان با شما توانایی و مهارتهای شما را تضمین نمایند.
بهتر است از چه کسی توصیه نامه تحصیلی درخواست کرد؟
نکات کلیدی نوشتن رزومه تحصیلی
می توانید رزومه تحصیلی را با یک بیانیه شخصی یا خلاصهای جذاب شروع کنید. اگرچه که نگارش این بخش ضروری نیست ولی با نگارش 2 یا 3 جمله به طور خلاصه درمورد خودتان، بیان مدارک و تجربیات علمی و اهداف خود، به خواننده آگاهی نسبی پیرامون رزومه پیش رو را میدهید.
در سرتاسر رزومه یکنواختی و سازگاری متن را حفظ کنید و از یک نوع ساختار و فونت مناسب استفاده کنید. این کار نه تنها ظاهر رزومه تحصیلی شما را حرفهای میکند، خوانایی آن را نیز بهبود میبخشد.
اگر قصد اپلای برای کشورهای اروپایی را دارید، میتوانید عکستان را نیز ضمیمه کنید. ولی برای کشورهای آمریکا، کانادا و استرالیا، نیازی به داشتن عکس نیست.
هایپرلینک کردن مقالات چاپ شده از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور کلی مقالات ژورنالی دارای اهمیت بیشتری هستند، ابتدا آنها رو بنویسید.
درصورت شرکت در آزمون زبان، هم نمره اورال و هم نمره کسب شده در هر یک از بخشها را بنویسید. در صورتی هم که هنوز نمره زبان ندارید، به تاریخ شرکت در آزمون اشاره کنید.
هیچ محدودیت قانونی در ارتباط با تعداد صفحات رزومه تحصیلی وجود ندارد اما ایده آلترین حالت نگارش رزومهی 2 تا 3 صفحهای میباشد. از نوشتن رزومههای طولانی و خسته کننده خودداری کنید. همواره خلاصه و به جا بنویسید.
در نهایت برای آنکه مطمئن شوید رزومه تحصیلی قابل قبولی نگارش کردهاید، از اساتید خود و افراد خبره در این زمینه مشورت بگیرید. ویرایش چندین باره رزومه تحصیلی برای مطمئن شدن از نداشتن ایرادات نگارشی و گرامری بسیار کمک کننده خواهد بود.
نوشتن رزومه تحصیلی به زبان انگلیسی
ساختار رزومه و نکات کلیدی نوشتن رزومه تحصیلی به زبان انگلیسی به صورت کلی مطابق با توضیحات ارائه شده میباشد. فقط نکته قابل اهمیت این است که رزومه خود را از همان ابتدا به زبان انگلیسی نگارش کنید. از ترجمه واژه به واژه اصطلاحات فارسی خودداری کنید و حتما اصطلاحات تخصصی رشته خود را بدرستی به کار ببرید. در ادامه نمونه رزومه تحصیلی به زبان انگلیسی و لینک دانلود برایتان قرار داده شده است.
.برای دانلود نمونههای بیشتر کلیک کنید
برای ویرایش و نوشتن رزومه تحصیلی خود از خدمات ما استفاده کنید و از صحت نگارش مدارکتان مطمئن باشید.
کلام آخر
اگر قصد اخذ پذیرش تحصیلی از مراکز علمی و دانشگاههای معتبر سراسر جهان را دارید، بهتر است بدانید که نوشتن رزومه تحصیلی خوب و اصولی یکی از الزامات رسیدن به این هدف میباشد. افراد و اساتید بررسی کننده رزومههای تحصیلی، افرادی متخصص و باتجربه هستند و یک رزومه تحصیلی زمانی موفق خواهد بود که بتواند از همان لحظات اولیه، توجه مخاطب را جلب کند. با کسب دانش در این زمینه، صرف زمان کافی و رعایت نکات کلیدی نوشتن رزومه حتما میتوانید رزومه حرفهای نگارش کنید.
سوالات متداول اصول نوشتن رزومه تحصیلی
1.تفاوت رزومه (Resume) و CV در چیست؟
در کشور ما در فرایند مهاجرت تحصیلی، به صورت مرسوم اصطلاح رزومه و CV هر دو به یک منظور بهکار میرود ولی در حقیقت اندکی با یکدیگر متفاوت هستند.CV معمولا طولانیتر است و شرح دقیقی از سوابق کاری و تحصیلی، افتخارات، مقالات یا کتابهایی که منتشر کردهاید، دستاوردهای علمی و موارد دیگر را دربرمیگیرد در حالی که رزومه اطلاعات و مدارک مختصرتر دربارهی فرد متقاضی کار است که بطور اختصاصی برای آن کار تنظیم شده است.
2. اگر عضو گروه، شورا صنفی یا جایی بودیم که مرتبط با چیزی است که می خواهیم بخوانیم کجا مطرح کنیم؟
میتوانید در فیلدی تحت عنوان (Membership) مطرح نمایید. عضویت در انجمنهای تخصصی، پژوهشی و علمی مرتبط با زمینه رشته دانشگاهی و شغلی خود را در بخش عضویتها مطرح نمایید.
3. مطرح کردن معدل (حتی اگر پایین باشد) به هنگام نوشتن رزومه تحصیلی الزامی است؟
درصورتی که شما به هنگام نوشتن رزومه تحصیلی نیز به آن اشاره نکنید، در ریز نمرات تحصیلی، معدل و نمرات شما قابل دسترسی است. توصیه ما ارائه مدل 60 واحد آخر برای افرادی است که معدل بالایی در ترمهای آخر کسب کردهاند.