تفاوت کالج و دانشگاه چیست؟ تحصیل در کالج برای چه کسانی مناسب است؟
اگر به فکر مهاجرت تحصیلی هستید، احتمالا در رابطه با شرایط تحصیل در کالج نیز کنجکاو شده باشید. اما عموما متقاضیان ادامه تحصیل خارج از کشور به واسطه عدم آگاهی در رابطه با شرایط تحصیل در کالجها از همان ابتدا به سراغ انتخاب رشته و اخذ پذیرش از دانشگاه میروند. گاها بر اساس برخی باورهای غلط مؤسسات آموزشی خصوصی در کشورهای خارجی، «کالج» و مؤسسات آموزشی دولتی، دانشگاه نامیده میشوند. همچنین برخی افراد نیز معتقدند که دانشگاهها از کیفیت و سطح آموزشی بالاتری نسبت به کالج برخوردار است.
درصورتی که در بعضی مواقع تحصیل در کالج با توجه به مدت زمان تحصیل، مدرک دریافتی، مهارتهای کسب شده و … انتخاب بهتری است. از همین رو کسب اطلاعات صحیح در زمینه تفاوت کالج و دانشگاه برای انتخاب منطقی سودمند خواهد بود.
برای درک بهتر تفاوت کالج و دانشگاه پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
تحصیل در کالج
کالج (college) در تعریف عمومی به معنای یک موسسه آموزشی یا بخشی از آن، ممکن است یک مؤسسهٔ سطح سوم باشد که یک مدرک آموزشی را ارائه میکند، ممکن است بخشی از یک دانشگاه باشد، یا آنکه مؤسسهای باشد که آموزشهای شغلی را ارائه میکند. به صورت کلی کالجها تنوع رشتهای کمتری نسبت به دانشگاه دارند و اغلب مدرک معادل دو سال تحصیل در دانشگاه یعنی فوق دیپلم و در بعضی مواقع مدرک کارشناسی را به متقاضیان اعطا میکنند.
اغلب کالجها بر روی کار عملی تمرکز دارند و برنامههای خود را برای افزایش سطح مهارتهای تحلیلی دانشجویان یعنی توانایی و درک استفاده از اطلاعات به اجرا در میآورند. البته کالجها انواع گوناگونی دارند و در کشورهای گوناگون با معانی متفاوتی شناخته میشوند که آشنایی با هرکدام موجب سهولت در درک تفاوت کالج و دانشگاه و انتخاب صحیح از بین گزینههای موجود میگردد.
کالج های حرفه یا کسب و کار معروف به (Career)
کالجهای کسب و کار، آموزشهای متناسب با مشاغل مختلف را بصورت تجربی و کارگاهی به دانشجویان ارائه میدهند. این دورهها در طی بازهی زمانی نهایتا دو ساله برای آماده سازی افراد جهت ورود مستقیم به بازار کار طراحی شدهاند.
این دسته از کالجها تحت عنوان مدارس فنی و حرفهای (technical schools)، مدارس تجارت (trade schools) و یا مدرسه حرفه و پیشه (vocational schools) فعالیت میکنند. مدارکی که به شرکت کنندگان این قبیل دورههای آموزشی ارائه میشود مدارکی تقریبا معادل دیپلم و یا کاردانی است .
رشتههای ارائه شده در این نوع کالجها بسیار متنوع و زیاد هستند. از جملۀ این رشتهها میتوان به انواع رشتههای طراحی، هنرهای آشپزی و شیرینی پزی، فناوری اطلاعات، مراقبتهای بهداشتی، تعمیر وسایل، زیبایی شناسی، ساخت و ساز، هنرهای تجسمی و کار اجتماعی اشاره نمود.
کالج های دولتی معروف به (community)
کالجهای دولتی از دانشگاهها کوچکتر هستند ولی تعامل و ارتباط بیشتری با دپارتمان تحصیلی برای دانشجویان فراهم میکنند. کالجهای دولتی که به اسم کالج های جونیور (junior) نیز معروف هستند، نسبت به سایر کالجها یا دانشگاهها ارزانتر هستند و به همین دلیل سالیانه تعداد زیادی ثبت نام دارند. چرا که این دسته از کالجها در مدت زمان کوتاهتری با هزینهی کمتری افراد را برای ورود به دانشگاه آماده میکنند.
در سیستمهای آموزشی کشورهایی نظیر انگلستان و آمریکا دانشجو میتواند پیش نیازها و الزامات آموزشی خود را در یک کالج دولتی بگذراند و پس از آن برای گذراندن دوره های تحصیلی 4 ساله وارد دانشگاه شود. پس در بیشتر موارد این کالجها دانشجویان را برای شروع دوره دانشگاهی و ورود به دانشگاه آماده میکنند.
کالج های هنرهای آزاد معروف به (Liberal arts)
کالجهای هنرهای آزاد موسساتی هستند که دورههای آموزشی 4 ساله را در رشتههایی همچون ادبیات، زبان، ریاضیات، تاریخ و علوم زندگی برگزار میکنند. با این حال تنوع رشتهها در این کالجها نسبت به دانشگاهها بسیار کمتر است. اکثر این کالجها به صورت خصوصی بوده و تعداد بسیار کمی از آن ها دولتی هستند. بنابراین هزینۀ آن نسبت به کالجهای دولتی بیشتر است. تمرکز کالجهای Liberal arts اکثرا بر اهمیت دادن به حل مشکل و مسئله، تفکر انتقادی و مهارتهای ارتباطی است. از این رو شاید کالجهای هنرهای آزاد رشتههای محدودتری داشته باشند اما اطلاعات وسیعتری را در اختیار دانشجویان میگذارند.
معمولا این نوع کالجها دانشجویان را برای شغل خاصی آماده نمیکنند ولی مهارتهای لازم برای داشتن شغل مناسب در آینده را به شما آموزش میدهند.
تحصیل در دانشگاه
تعریف و توضیح دانشگاه (university) کار چندان سختی نیست چرا که سیستم دانشگاهها در سرتاسر جهان تقریبا به یک شکل است. به طور کلی در تمامی کشورها دانشگاهها در دو نوع خصوصی و دولتی فعالیت میکنند و رشتههای تحصیلی خود را در سه مقطع اصلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری ارائه میدهند.
دانشگاهها دانشجویان را از نظر سطح علمی ارتقا میدهند و فرصتهای تحقیقاتی بیشتری در اختیار دانشجویان قرار میدهند. به بیان دیگر بیشتر آموزشها در این محیط سمت و سویی پژوهشی دارند. با توجه به تعداد بیشتر دانشجویان محصل، برنامه و رشتههای ارائه شده در دانشگاهها متنوع تر است.
روشهای تأمین بودجه و سازمان دانشگاهها در کشورهای گوناگون جهان متفاوت هستند. در برخی کشورها بودجه از سوی دولت تأمین میشود و در برخی از کشورها از شهریههای دانشجویان و کمکهای مردمی استفاده میشود.
دانشگاه های دولتی
دانشگاههایی که هزینهٔ ایجاد و احداث آنها بهطور قابلملاحظهای ازطریق دولت یا سازمانهای دولتی تأمین میشود، به عنوان دانشگاههای دولتی(Public university) شناخته میشوند. این دانشگاهها عموما به نسب دانشگاههای خصوصی بزرگتر بوده و از تنوع رشته بالاتری برخوردار هستند و در بیشتر موارد از چندین پردیس (Campus) تشکیل شدهاند. با توجه به اینکه بخش زیادی از بودجۀ دانشگاههای دولتی توسط دولت تأمین میشود ، هزینههای تحصیل بسیار کمتری به دانشجو تحمیل می گردد. البته رقابت برای ورود به این دانشگاهها بیشتر از دانشگاههای خصوصی است.
دانشگاه های خصوصی
دانشگاه های خصوصی معمولاً هیچگونه کمکهای مالی از طریق دولت یا سازمانهای وابسته به دولت برای امور اداری و زیربنایی دریافت نمیکند و تنها به وسیلهٔ بخش خصوصی تأمین اعتبار میشود به همین جهت شهریۀ دانشگاههای خصوصی از دانشگاههای دولتی بیشتر است.
تفاوت کالج و دانشگاه در کشورهای مختلف
با توجه به تعاریف ارائه شده، میتوان نتیجه گرفت در کالجها رشتههای محدودی ارائه میشوند و نحوه ارائه دروس به شکل عملی است. تحصیل در کالج شما را در مدت زمان کوتاهتری برای ادامه تحصیل یا ورود به بازار کار آماده میکند.
در سمت مقابل در دانشگاهها با وسعت و جمعیت بیشتری نسبت به کالج روبرو هستیم و طبیعی است که تنوع رشتهای بیشتری نسبت به کالجها وجود داشته باشد. دانشگاه از نظر علمی سطح شما را ارتقا خواهد داد و بسترهای لازم برای انجام کارهای پژوهشی فراهمتر است.
به منظور تفهیم بهتر تفاوت کالج و دانشگاه در ادامه به بررسی این موضوع در کشورهای مختلف میپردازیم.
تفاوت کالج و دانشگاه در کانادا
کالجهای کانادایی موسسات آموزشی هستند که عموما کورس های 1 تا 3 ساله را برای آمادگی افراد برای ورود به بازار کار (Career) ارائه میکنند. از همین رو از جهت برنامههای فنی و عملی تفاوت زیادی با دانشگاههای کانادا دارند. برخی از کالجهای کانادا به صورت تخصصی در زمینه کشاوری، هنر، علوم سلامت و یا سایر علوم فعالیت میکنند.
در بحث تفاوت این کالجها با دانشگاههای کانادا، اولین تفاوت مربوط به بحث هزینه تحصیل میباشد. به طور کلی میتوان گفت هزینه تحصیل در کالج های کشور کانادا میتواند سالیانه بین 5 هزار دلار کانادا تا 25 هزار دلار کانادا باشد. اما در دانشگاههای کشور کانادا برای تحصیل با توجه به نوع رشته و مقطع میتوان گفته حداقل هزینهی شهریه سالانه حدود 15 هزار دلار کانادا است. از همین رو معمولاً در کالجها میتوان با هزینه کمتری مشغول به تحصیل شد.
نکته حائز اهمیت دیگر شانس ویزای تحصیلی است. درصورتی که متقاضیان با مدارک بالاتر(کارشناسی ارشد) و سن بیشتر برای کالج اقدام کنند به گونهای که هیچ گونه منفعت علمی با تحصیل در این مقطع برای شان حاصل نشود، شانس دریافت ویزای تحصیلی بالایی نخواهند داشت. همچنین در صورتی که کالجهای مورد نظر برای تحصیل در کشور کانادا از کالجهای دولتی و معتبر نباشند، شانس شما در پروسه ویزا کاهش مییابد.
در کشور کانادا اکثر دانشگاهها به صورت مستقل عمل میکنند، در حالی که برخی از کالجها زیر مجموعه و پیرو یک موسسه آموزشی و ارگان دیگری هستند. از همین رو قوانین و شرایط پذیرش در آنها متفاوت است.
تفاوت کالج و دانشگاه در آلمان
در نظام آموزشی کشور آلمان نیز عمده تفاوت کالج و دانشگاه در تعداد کورسهای آموزشی قابل ارائه، مدرک دریافتی و دوره های تئوری و یا عملی است که دانشجویان میگذرانند.
کالجها در کشور آلمان در واقع یک دوره آمادگی عموما یکساله برای ورود به دانشگاههای آلمان است. در نتیجه اولین تفاوت کالج و دانشگاه در آلمان مربوط به طول دوره تحصیلی است. طول دوره تحصیل در کالج های آلمان یک سال است. اما طول دوره های تحصیلی در دانشگاه با توجه به نوع رشته و مقطع تحصیلی متفاوت خواهد بود. در حالت کلی طول دوره تحصیلی در مقطع کارشناسی 3 سال، کارشناسی ارشد2 سال و دکترا بین 3 تا 5 سال است.
از دیگر تفاوت کالج و دانشگاه در آلمان مسئله بورسیه است. برای کالج های آلمان نمی توانید بورسیه تحصیلی بگیرید در حالی که برای دانشگاه ها این امکان وجود دارد.
زبان تدریس، یکی دیگر از تفاوت کالج و دانشگاه در آلمان است. زبان آموزشی تمام کالجها، آلمانی است در حالی که در دانشگاه میتوانید در رشتههای انگلیسی زبان نیز تحصیل کنید. رشتههای انگلیسی زبان در دانشگاههای آلمان به ویژه در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری بسیار در دسترس قرار دارند.
تفاوت کالج و دانشگاه در انگلستان
در کشور انگلستان کالجها موسسات آموزشی کوچکتری نسبت به دانشگاهها هستند که به یک دانشگاه معتبر متصل هستند. در واقع دانشگاهها شامل کالجهای متعدد هستند و در زمینه های مختلفی دانشجو میپذیرند . به عنوان مثال می توان گفت دانشگاه کمبریج خود شامل کالج ها و مدارس متعددی است که زیرمجموعه دانشگاه کمبریج هستند که اغلب دانشجویان را برای تحصیل در دورههای دانشگاهی آماده میکنند. کالج ها عموما برای دانش آموزان بزرگسال 16 تا 19 ساله برگزار میشود.
از جمله دوره های مهمی که دانشجویان در کالج های انگلیس پشت سر می گذارند میتوانیم به دوره های A-level، Foundation ،IB Diploma و GCSE اشاره نماییم که هر کدام از این موارد مختص افراد با شرایط سنی و البته علایقشان طراحی شده است.
اگر هدف شما تحصیل در کالجهای انگلیس است، دوره Foundation بهترین گزینه برای شماست. این دوره یک برنامه تحصیلی تمام وقت برای دانشجویان بین المللی است که دوره دبیرستان را گذراندهاند و با نمرات خوبی موفق به اخذ دیپلم شدهاند. دانش آموزان با گذراندن دوره Foundation می توانند مستقیما وارد دانشگاه های انگلیس شوند (جز در رشته های پزشکی، دندانپزشکی و دامپزشکی).
تفاوت کالج و دانشگاه در آمریکا
در کشور آمریکا نیز کالجها معمولا به دو نوع تقسیم میشوند. کالجهایی که دانشجویان را آماده میکنند که وارد مقطع لیسانس شوند و کالجهای که دانشجویان در آنها آموزش میبینند که پس از فارغ التحصیلی وارد بازار کار شوند. بعضی از این کالج ها توسط دولت و یا ارگان های محلی حمایت و اداره می شوند به طور مثال دانشگاه میشیگان 20 کالج زیر مجموعه خود دارد. و برخی توسط بخش خصوصی اداره می شوندکه شهریه تحصیل بالاتری از کالجهای دولتی دارند .
همان گونه که پیش تر اشاره شد کالجهای آمریکا در مقایسه با دانشگاهها از وسعت کوچکتری برخوردار هستند و پذیرای تعداد دانشجویان کمتری هستند. مدت دوره تحصیل در کالج کوتاه است و پس از گذراندن این دوره دانشجو میتواند وارد بازار کار شده و یا برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی درخواست دهد. هزینه تحصیل در کالجهای آمریکا کمتر از دانشگاه است که از جمله تفاوت کالج و دانشگاه در این کشور میباشد.
تحصیل در کالج برای چه کسانی بهتر است؟
در مورد مسئلهی مهاجرت تحصیلی همانطور که پیش تر هم مطرح شده نسخه پیچی برای همه کار درستی نیست چرا که هر فرد مطالبات و خواستههای متفاوتی با دیدگاهای متنوعی دارد.
بهطور کلی تحصیل در کالج راحتتر از تحصیل در دانشگاه است. افرادی که دارای کمکهزینه تحصیلی و یا بورسیه تحصیلی نیستند، بهتر است که کالج را برای ادامهتحصیل خود برگزینند، چراکه هزینه تحصیل در بیشتر کالجها ارزان تر از دانشگاه است و پس از مدت زمان کوتاهتری میتوانند وارد بازار کار شوند.
از سوی دیگر اگر به فکر ادامه تحصیل در مقاطع ارشد و دکتری هستید دانشگاه گزینهی بهتری ست. دانشگاه بسترهای لازم برای پیشرفت شما در محیط آکادمیک را فراهم میکند، و در این مسیر می توانید از تجهیزات مدرن و تعامل با اساتید برجسته بهرمند شوید.
توجه داشته باشید که برای انتخاب نهایی ما بین تحصیل در کالج و دانشگاه فاکتورهای همچون رزومه، علایق، بودجه و حتی سن تاثیرگذار هستند. امیدواریم بررسی تفاوت کالج و دانشگاه به شما کمک کرده باشد تا گزینهٔ مناسب برای رسیدن به اهدافتان را بیابید.