مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت کاری؟
مهاجرت به خارج از کشور و در ادامه آن انتخاب روش مهاجرتی مناسب، تصمیم بزرگی است، که قطعا نیازمند بررسی و آگاهی از روشهای مختلف مهاجرتی است. این انتخاب به قدری مهم است که میتواند زندگی شما و اطرفیانتان را برای همیشه تغییر دهد، پس برای تصمیمگیری نهایی، داشتن دید منطقی و در نظرگرفتن تمامی فاکتورهای موثر الزامی است. از آنجایی که از جمله مهیاترین روشهای مهاجرتی برای افراد، مهاجرت کاری و تحصیلی میباشد، هدف مقاله پیشرو بررسی پاسخ سوال مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت کاری است.
البته بدون شک شرایط این دو روش مهاجرتی وابسته به کشور مورد نظر شما، متفاوت خواهد بود. که با بررسی دقیقتر میتوانید به اطلاعات تکمیلی دست یابید. همچنین میتوانید برای بررسی دقیقتر شرایط خود و دریافت پاسخ سوال مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت کاری از خدمات مشاوره تخصصی ما استفاده کنید.
اگر می خواهید به این مقاله بصورت چکیده دسترسی داشته باشید، این پادکست را گوش دهید.
مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت کاری؟ کدام بهتر است؟
پیش از بررسی اجمالیتر این دو روش مهاجرتی باید اعلام کرد که در پروسه مهاجرت تحصیلی، به ویژه برای دریافت بورسیههای تحصیلی به مدارک آکادمیک، معدل مناسب، نمره آزمون زبان نیاز است. در مهاجرت کاری نیز اکثر مواقع ارائه جاب آفر (پیشنهاد شغلی) معتبر و تجربه کاری الزامی است. در ادامه به بررسی اولویتها و فاکتورهای تاثیرگذار برای تصمیمگیری پیرامون مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت کاری میپردازیم.
بررسی هزینههای پروسه مهاجرت
اولین و یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار در تصمیمگیری، هزینههای پروسه مهاجرت است. به صورت کلی متقاضیانی که در پروسه مهاجرت تحصیلی موفق به اخذ بورسیه تحصیلی میشوند، شهریهای به دانشگاه پرداخت نمیکنند و کمک هزینههای تحصیلی دریافت میکنند. در این حالت هزینههای مهاجرت تحصیلی در مقایسه با مهاجرت کاری که تماما هزینهها بر عهده خود فرد است، مقرون به صرفه خواهد بود.
البته لحاظ این نکته ضروری است که در صورتی که افراد به صورت سلف فاند و با هزینهی خودشان اقدام به مهاجرت تحصیلی کنند، از آنجایی که علاوه بر هزینههای زندگی، شهریه دانشگاه را نیز باید پرداخت کنند، با مخارج سنگینتری رو به رو خواهند بود.
بیشتر بخوانید!
بررسی پروسه دریافت ویزا
نباید منکر این موضوع بود که در روند دریافت ویزا شانس دخیل است و گاها با وجود ارائه کامل و بی نقص مدارک، شاهد وقفههای طولانی و ریجکتی در پروسه ویزای متقاضیان هستیم. اگرچه که ریسک دریافت ویزای تحصیلی وابسته به مقطع تحصیلی، تمکن مالی، دلایل شما برای برگشت به ایران و … متغیر است، ولی در اکثر کشورها صدور آن راحتر از ویزای کاری است.
در صورتی که افراد بتوانند موارد اشاره شده را به خوبی پوشش دهند شانس بالایی برای دریافت ویزا خواهید داشت. زمان مورد نظر برای دریافت ویزای تحصیلی نیز عموما استاندارد و وابسطه به کشور هدف ما بین یک تا پنج ماه میباشد.
در رابطه با پروسه دریافت ویزای کاری عموما کشورها ثباتی خاصی نشان نمیدهند و سرعت روند بررسی وابسطه به نیاز کشور هدف به نیروی کار کاهش و افزایش مییابد. در کنار این موضوع باید لحاظ کرد که شانس دریافت ویزای کاری در صورت نقص در مدارک بسیار پایین است.
بررسی شرایط دریافت ویزای همراه و مجوز کار
فاکتور مورد بررسی بعدی امکان اخذ ویزای همراه و اجازه کار می باشد. درصورتیکه متأهل هستید احتمالا برای انتخاب بین دو روش فوق به سراغ روشی میروید که علاوه بر اینکه به شما اجازه میدهد همسر و فرزندان خود را نیز از بدو ورود به همراهتان ببرید، بلکه مجوز کار همراه را نیز صادر میکند.
رویکرد کشورهای مختلف در این زمینه متفاوت است ولی عموما برای هر دو روش مهاجرتی ویزای همراه صادر میگردد. البته کشورها در رابطه با شرایط کاری همسر در پروسه مهاجرت کاری سختگیریهای کمتری را نشان میدهند. چرا که در کشورهای همچون آمریکا و ایتالیا مجوز کار قانونی برای ویزای همراه دانشجو صادر نمیگردد.
آیا می دانید محدودیت مجوز کار حین تحصیل برای دانشجویان بین المللی در استرالیا برداشته شد؟
شرایط اخذ اقامت و حق شهروندی
امکان اخذ اقامت دائم و دریافت حق شهروندی کشور مقصد عموما مورد توجه دوستانی که قصد مهاجرت دارند، قرار میگیرد. بیشتر کشورها امکان اخذ مجوز اقامت دائم را برای هر دو گروه از مهاجران فراهم کرده اند.
مدت مجاز اقامت دانشجو از طریق مهاجرت تحصیلی اغلب تا پایان مدت تحصیل او خواهد بود. البته کشور میزبان شرایط اقامت فارغ التحصیلان تا مدت زمان مشخصی پس از تحصیل را فراهم میکند. در این صورت اغلب افراد پس از اتمام تحصیل با پیدا کردن کار اقامت خود را به اقامت کاری تبدیل کرده و در آن کشور میمانند.
بر اساس قوانین مهاجرتی بسیاری از کشورها پرداخت مالیات و حق بیمه یا همان ارائه سابقه کار جزئی از مدارک لازم برای درخواست حق اقامت دائم است. افرادی که از طریق مهاجرت کاری سریعتر وارد بازار کار شدهاند میتوانند این پروسه را زودتر طی کنند.
در کنار بررسی تمامی فاکتورها نباید از این موضوع غافل شد که متاسفانه امکان اقدام برای اخذ ویزای بسیاری از کشورها (همچون آمریکا) از طریق مهاجرت کاری برای ما ایرانیان در دسترس نیست. در صورتی که در زمینه مهاجرت تحصیلی هیچ محدودیتی وجود ندارد و شما میتوانید اقدام به ارسال درخواست پذیرش برای دانشگاههای سراسر جهان را داشته باشید.
شرایط و مدارک لازم مهاجرت تحصیلی
به واسطه تحصیل خارج از کشور و کسب مدارک معتبر بین المللی موفقیتهای بسیاری پیش روی افراد قرار خواهد گرفت. در همین راستا بسیاری مسیر مهاجرت تحصیلی را پیش رو میگیرند ولی باید در نظر داشت که عوامل بسیاری در نهایی کردن هدف مهاجرت تحصیلی دخیل هستند که بررسی این عوامل باعث میشود تحصیل در خارج از کشور برای شما به عنوان یک تصمیم منطقی و درست تلقی شود.
در روند کلی پروسه اپلای تحصیلی
- پس از نهایی کردن مقصد مهاجرتی،
- تهیه مدارک مورد نیاز،
- اقدام به ارسال درخواست برای دانشگاههای هدف و یا پوزیشنهای تحصیلی مرتبط به فیلد کار خود میکنید.
شرایط پذیرش دانشجویان بین المللی در هر کشور و هر دانشگاه متفاوت است. ولی در حال کلی ارسال درخواست شما همراه با ارائه مدارکی از جمله رزومه تحصیلی(CV)، انگیزه نامه، مدارک تحصیلی، ریز نمرات و مدرک زبان میباشد. پس از ارسال مدارک در یک بازه زمانی معین، دانشگاه اقدام به بررسی رزومه، مدرک زبان و سایر مدارک ارسالی تان میکند و نامه پذیرش یا عدم پذیرش شما را ارسال میکند. با دریافت پذیرش مجوز لازم برای تحصیل در دانشگاه مورد نظر برای شما صادر می گردد.
- در مرحله بعدی برای دریافت ویزای تحصیلی اقدام میکنید.
احتمال ریجکتی ویزای تحصیلی (دانشجویی) بالا نیست و پس از سفر به کشور هدف تحصیل خود را آغاز میکنید.
شرایط و مدارک لازم مهاجرت کاری
شاید بتوان گفت یکی از ارزانترین راههای مهاجرت و دریافت اقامت، مهاجرت کاری است. شما با مهاجرت کاری، قطعا به درآمد بهتری نسبت به کشور خود میرسید و تجربه زندگی و فعالیت در محیطهای بین المللی را برای خود فراهم میکنید.
همانگونه که اشاره شد در اکثر مواقع دریافت ویزای کاری مستلزم دریافت جاب آفر یا پیشنهاد شغلی میباشد. در این روش ابتدا کارفرما برای فردی که خواهان جذب اوست دعوتنامه میفرستد تا فرد بتواند نسبت به اخذ ویزای کاری آن کشور اقدام کند.
ولی در برخی از کشورها همچون کانادا، استرالیا و آلمان که برنامههای خاصی برای جذب نیروی کار دارند بدون حمایت کارفرما نیز شما میتوانید به عنوان نیروی کار ماهر اقدام به مهاجرت کنید. شرایط دریافت اقامت از این طریق در کشورهای مذکور متفاوت است ولی در تمامی این کشورها، سابقه کار، مدرک زبان، مدرک دانشگاهی مرتبط و همچنین سن فاکتورهای تاثیرگذاری برای انتخاب نهایی متقاضیان هستند.
پروسه مهاجرت کاری از این طریق تقریباً طولانی است و روند اخذ ویزا نیز سختتر میباشد. چرا که در تمامی کشورها اولویت برای جذب مهاجران بومی است.
بررسی مزایای هر روش (مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت کاری)
کسب مجوز تحصیل در خارج از کشور قطعا مزایای فراوانی بدنبال خود دارد.
– یکی از مهمترین موارد، امکان زندگی در بهترین کشورها با بالاترین استانداردهای زندگی است. با توجه به مسائل سیاسی و عدم صدور ویزاهای مختلف برای ایرانیان، ویزای تحصیلی تنها ویزایی است که امکان اقامت در بسیاری از کشورهای جهان را برای شما فراهم میکند.
– مورد بعدی ایجاد فرصتهای شغلی گسترده برای دانشجویان پس از فارغ التحصیلی میباشد. داشتن مدارک معتبر و بین المللی از دانشگاههای شناخته شده جهان موقعیت شغلی بهتر همراه با حقوق و مزایای بیشتری را برایتان به ارمغان میآورد.
– عموما فرایند دریافت ویزای تحصیلی فرایند سخت و پیچیدهای نیست و در مدت زمان کوتاهتری نسبت به سایر روشهای مهاجرتی صادر میگردید.
– با تحصیل در کشور مقصد و کسب تجربهی حضور در جامعه تا حد نسبتا مناسبی مسیرتان برای شروع زندگی و حضور در جامعه و ورود به بازار کار هموارتر خواهد بود.
داشتن مجوز کار از بدو ورود به کشورهای خارجی نیز با امتیازات همراه است.
– در پروسه مهاجرت کاری ظرف مدت زمان کوتاهی به درآمد دست مییابید و در صورت داشتن تخصص کافی و تجربه کاری با ورود به بازار کار میتوانید هزینههای زندگی خود را تامین کنید، در صورتی که در روش مهاجرت تحصیلی در صورت عدم دریافت بورسیههای تحصیلی علاوه بر هزینههای زندگی مجبور به تامین شهریه دانشگاه نیز میباشید.
– در پروسه ویزای کاری همچنین نیازی به سرمایه اولیه برای مهاجرت نیست، با مبلغی که بتوان هزینههای سفارت و رفت و آمد را تامین کرد میتوانید اقدام به مهاجرت کنید.
– اخذ اقامت دائم کشورها از طریق ویزای کاری با توجه به شرایط خاص هر کشور برای مهاجران تحصیلی عموما سریعتر میسر میگردد.
به جز موارد خاص، در هر دو روش اجازه رفت و آمد به وطن صادر میگردد.
کلام آخر
با بررسی دقیقتر موضوع مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت کاری، درمییابیم که با مهاجرت تحصیلی، فرصتهای کاری در داخل کشور (در صورت بازگشت به کشور) و خارج از کشور برای فرد افزایش مییابد. همچنین امکان اقامت پس از اتمام تحصیلات فراهم است. از طرف دیگر با مهاجرت کاری، فرد به درآمد بهتری در مدت زمان کوتاهتر خواهید رسید.
دوستان در نهایت بر اساس تمامی فاکتورها، شرایط و اولویتهای خود را بسنجید تا بتوانید نتیجه بگیرید که مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت کاری برایتان مسیر قابل دسترستری است. امیدوارم مطالب ارائه شده در این مقاله برای انتخاب آگاهانهتر یاریتان کند.
سوالات متداول پیرامون مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت کاری
1. اخذ ویزای تحصیلی راحتتر است یا ویزای کاری؟
شرایط کشورهای مختلف با یکدیگر متفاوت است، ولی به صورت کلی ویزای تحصیلی درمدت زمان کوتاهتری صادر میگردد و پروسه دریافت آن سادهتر است.
2. بهترین کشورها برای مهاجرت کاری کدامند؟
در شرایط کنونی سه کشور کانادا، استرالیا و آلمان با توجه به نیازشان به نیروی کار متخصص میتوانند گزینههای مناسبی برای مهاجرت کاری باشند.
3. برای اخذ اقامت دائم کانادا مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت کاری؟ کدوم روش بهتر است؟
در هر دو روش اشاره شده (مهاجرت تحصیلی و روشهای مرسوم به مهاجرت کاری)، متقاضیان میتوانند برای دریافت اقامت دائم کشور کانادا اقدام کنند، ولی در روش اکسپرس انتری میتوانید مستقیما حتی پیش از ورود به خاک این کشور اقدام به دریافت اقامت دائم کنید.در این روش امتیازات شما برای کسب دعوتنامه مورد بررسی قرار میگیرد.
4. آیا روش مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت کاری دارای محدودیت سنی هست؟
در صورت اپلای برای مقطع دکتری سن از اهمیت کمتری نسبت به سایر فاکتورها برخوردار است. اگرچه که گپ تحصیلی موضوع مهمی است و باید به صورت منطقی توجیه گردد.
در رابطه با مهاجرت کاری برای شرکت در برنامههای نیروی کار ماهر عموما شرایط سنی برای دریافت ویزا و امتیازات لازم برای مهاجرت مورد بررسی قرار میگیرد.